Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
20 Şubat 2021

KURUMUMUZDA; “ŞİDDET GÖREN SAĞLIK ÇALIŞANI HİZMETTEN ÇEKİLEBİLİR” “TEDAVİNİZ AKSAYABİLİR”

“ŞİDDET UYGULAYANLAR ADLİ MAKAMLARCA MUTLAKA YARGILANACAK VE CEZALANDIRILACAKLARDIR”

Çalışan Sağlığı vGüvenliği Nedir?: DünySlıÖrgütüne  göre çalışanların;  fiziki,  ruhsal ve sosyal durumlarının en üst düzeye taşınması, slıklarına gelebilecek zararların en aza indirilmesi için korunma yöntemlerinin uygulanması, kişinin işine ve işin kişiye uygunluğudur.

Slıklı ve güvenli bir ortamda çalışmak bir insanlık hakkıdıve bu hak yaşama hakkı nırları içindbulunmaktadır. Çalışanların fizikseydsözel şiddete maruz bırakılmadan ydtehdit almadan görevini sürdürme Sağlık Bakanlığı Slık HizmetleriGenelMürlüğü’nünÇalışanGüvenliğininSlanmanı konu alan 2012/2sayılı genelgesine  istinaden hastanemizdslık çalışanlarınınsağlık hizmetlerini sunum sürecinde muhtemel risklerin en aza indirilmesini, çalışan güvenliğininve motivasyonunun en üst zeyde tutulması ve çalışan farkındalığının artırılmanı hedefleyen, kişinin fiziksel ve psikolojik açıdan zarar görmesiyle sonuçlanan vsonuçlanması muhtemelolan sözlü veya fiili hareketlerolarak tanımlananşiddetolaylarının önlenmesi amayla İdarivMali HizmetlerMürününsorumluluğunda “Çalışan Haklar ı vGüvenliği Birimi hastanemiz bünyesindkurulmuştur.

Birim çalışanların hakları vgüvenliğinneliolarak;

• Çalışanların talep ve şikayetlerini kabul eder.

• Başvuruları değerlendirerek raporlar.

• Gerekli düzeltici/önleyici faaliyetlerin başlatılmasını sağlayarak talep sahiplerine geri bildirimde bulunur.

• Şiddet olaylarını İl Sağlık Müdürlüğü Hukuk Birimine adli mercilere intikal ettirmek üzere bildirir.

• Çalışan hakları ve güvenliğine yönelik uygulamaları takip eder.

• Birim bünyesinde oluşan kayıtların düzenli bir şekilde tutulmasını sağlar.

Şiddete Maruz Kalındığında Bildirim Nasıl Yapılmalıdır?: Şiddete maruz kalan sağk çaşanı veya olaya  tanıoladiğer sağlıçaşanı tarandaaşağıdaküç adısırası iluygulanır;

1.  ”Beyaz Kod” ekibine; olay yerinden “1111” aranarak olay bildirimi yapılır.

1. Beyaz Kod bildirimine giden ekip sorumlusu olaya müdahale ettikten sonra “olay bildirim formu” düzenleyerek Kalite Yönetim Birimine teslim eder.

2. Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan ve 24 saat kesintisiz hizmet veren 113 No’lu danışma hattı aranarak olay hakkında bilgi verilir (cep telefonundan arayacaklar için; 0312 113 113 1 tuşlanarak aranmalı). Bu arama olaya müdahale edildikten hemen sonra Çalışan Güvenliği Birim Sorumlusu

tarandanzamankaybetmedenyapmadır.Ayca“olaybildirimformu”Çaşan Hakla ve Güvenliği Birimi/Beyaz Kod Birimine ulaştıktan sonra ilgililer tarandan www.beyazkod.sağlik.gov.tr adresine bildirilir.

HİZMETTEN ÇEKİLME

Şiddetuğrayan sağlık çalışanları sağlık hizmetsunumu esnandşiddetuğraması halinde acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmaüzere hizmetten çekilme talebindbulunabilir.
Hizmetten çekilme talebi kurum İdari vMali Hizmetler Mürüne sözlü veyyazılı olarak bildirilir.
Bildirim üzerine Yönetici/Başhekim olayı hemen değerlendirerek hizmetten çekilme talebinin uyguoluolmadığına karar verir.

ÇALIŞANLARA SAĞLANAN HUKUKİ YARDIMLAR

Şiddet  olayları  için  Bakanlık  hukuk  birimleri  işlenen  suçtan  mağdur  olan  bakanlık  personeline  veya  vefatı  halinde  kanuni    mirasçılarına  bir  avukatın  hukuki  yardımını  isteyip  istemediğini  soracak      ve  talep  etmeleri  halinde Bakanlık  avukatlarınca  ilgili  personele 28.04.2012  tarihli  28277 sayılı  Resmi Gazetede  yayımlanan  “Sağlık  Bakanlığı  Personeline  Karşı  İşlenen  Suçlar  Nedeniyle  Yapılacak  Hukuki  Yardımın  Usul  ve  Esasları  Hakkında Yönetmelik”  çerçevesinde  hukuki  yardım  yapılacaktır.

Op. Dr.  Osman  YOLOĞLU
                                                                                                                                                                                                           Başhekim

SürmeneDevletHastanesi

ÇalışanHaklarıveGüvenliğiBirimi