ORGAN ve DOKU BAĞIŞI NEDİR?
Bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.
KİMLER ORGAN BAĞIŞI YAPABİLİR?
1979 tarih ve 2238 sayılı “Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun” uyarınca, 18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir.
HANGİ ORGANLAR BAĞIŞLANABİLİR?
Başta böbrek olmak üzere, karaciğer, kalp, akciğer, ince barsak ve pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kas, kemik ve kemik iliği gibi dokuları bağışlanabilir. Son yıllarda giderek artan hızda yüz ve ekstremiteler bağışlanabilmektedir.
NEREYE NASIL ORGAN BAĞIŞI YAPILIR?
İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğüne
Tüm Kamu, Üniversite ve Özel Hastanelerdeki Organ Bağış Birimlerine
Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezlerine
Organ Bağış Stantlarına ve
E-Devlet üzerinden bağışta bulunabilirsiniz
ORGAN NAKLİ KİMLERDEN YAPILABİLİR?
Organ nakli iki şekilde yapılır; canlıdan canlıya veya beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden yani kadavradan yapılan nakillerdir.
Canlıdan canlıya organ nakli böbrek, karaciğer ve akciğer gibi organlar için geçerlidir.
Kadavradan organ nakli, sadece yoğun bakımlarda çoğunlukla beyin kanaması, ağır kafa travmaları, trafik kazaları gibi sebeplerle solunum cihazına bağlı yatan, beyin ölümü gelişmiş kişilerden yapılabilir.
ORGAN BAĞIŞI DİNİMİZCE UYGUN MUDUR?
Diyanet İşleri Başkalığı Din İşleri Yüksek Kurulu 6.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.
İslam Dininin Evrensel Kuralı;
“….Kim bir insanı öldürürse tüm insanları öldürmüş gibi olur. Ama kim de bir insanın hayatını korur ve kurtarırsa bütün insanlara hayat bahşetmiş gibi olur.” (Maide Suresi 5/32)
BAĞIŞLANAN ORGANLAR KİMLERE NAKLEDİLİR?
Organların nakledilebilmesi için vericinin bilgileri Sağlık Bakanlığı’nın bilgisayar sistemine girilir. Sistem kan ve doku grubuna ve tıbbi aciliyet durumuna göre cins, ırk, zengin, fakir, ayrımı yapılmaksızın tüm ülkede bekleyen hastalar arasında en uygun alıcıyı tespit eder.