10 Yıl Sonra Sürmene Devlet Hastanesinde İlk Artroskopi
28 Haziran 2018

Başhekimimiz Opr. Dr. Osman Yoloğlu 10 yıl sonra hastanemizde artroskopik parsiyel menisektomi işlemini uyguladı.

       ''07.06.2018 tarihinde, daha önce poliklinik muayenemizde kompleks menisküs yırtığı teşhisi koymuş olduğumuz Hasan USTA isimli hastamıza artroskopik parsiyel menisektomi işlemini uyguladık. Daha sonra cerrahi servisimizde takip ettiğimiz hastamızı şifa ile taburcu ettik. Sürmene Devlet Hastanesi'nde en son 2008 yılında uygulanmış olan  bir operasyonun 10 yıl üzerine tekrar yapılmaya başlanmış olmasının sevincini paylaşmaktayız. Hastamızın son durumu gayet iyi ve günlük yaşamına sağlıklı bir şekilde dönmüş durumdadır. ''

                                                                                                                                                                                                                                Başhekim
                                                                                                                                                                                                                                   Op. Dr. Osman YOLOĞLU





       Artroskopi Nedir, Nasıl Yapılır?

       Artroskopi fiberoptik cihazlar kullanılarak eklemlerin içlerini görüntülü muayene ederek, eklem içinde meydana gelen hastalık ve yaralanmaların tanı ve tedavisini sağlayan bir yöntemdir. Artroskopi en çok diz ekleminde menisküs yırtıkları, ön çapraz bağ, arka çapraz bağ yaralanmaları, kıkırdak yaralanmaları ve hastalıklarında kullanılmakta ve çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Bunların yanı sıra dizin içinde eklem kıkırdağı ve menisküsler hariç her yeri kaplayan sinovya adı verilen zar tabakasının çok çeşitli hastalıklarında da artroskopi çok başarılı teşhis ve tedavi yöntemidir. Açık ameliyatlarda ekleme ulaşabilmek için büyük kesiler yapılması gerekir. Buna rağmen eklemin her yerini görmek çoğunlukla olası değildir. Ameliyat sonrasında ağrı daha fazladır ve buna bağlı olarak rehabilitasyon ve iyileşme dönemi daha uzun ve sıkıntılıdır. 
        

       Menisküs nedir?   

        Her iki dizde iki tane menisküs bulunur. Bu iki menisküs esnek ve dayanıklı bir  çeşit kıkırdaktan  yapılmış C harfi şeklinde yapılardır. Hareket yürüme, koşma gibi egzersizler sırasında vucüt ağırlığının  eklem yüzeylerine eşit dağılmasını  sağlayarak dizin aşınmasını engeller. Genç yaşlarda ki hastalarda çoğunlukla sportif aktiviteler sırasında meydana gelen burkulmalarda menisküsler yırtılabilir. Orta yaş ve daha ileri yaşlarda da menisküsler eskimeye başlar, elastikiyet ve sağlamlıkları azalır. Bu nedenle belirgin bir yaralanma olmadan çömelip kalma gibi günlük hareketlerle bile yırtılabilir. Menisküsler yırtıldığında menisküs rahatsızlığı ortaya çıkar. Dizde şişme, ağrı, takılma hissi, dizi tam düzeltememe gibi durumların sadece biri veya birkaçı birden meydana gelebilir. Böyle bir durumda artroskopi ile tedavi düşünülmelidir.