- Polise ifade vermem/ Emniyete gitmem şart mı?
Haklarınızın korunması ve faillerin cezalandırılması, adli mercilerin yetki ve görevi kapsamındadır. Bu nedenle, mümkünse hemen en yakındaki karakola bizzat başvurarak ya da aciliyet teşkil eden bir durum var ise, derhal bulunduğunuz yere polis çağırarak söz konusu adli süreci başlatmanız gerekmektedir.
- Polise/ Emniyete ifade vermek istedim fakat ifade alınmıyor?
Kamu sağlık kuruluşunda görev yapan bir personelin, görevi esnasında maruz kalacağı bir şiddet, 5237 Sayılı Türk Ceza Yasası’nın 131. maddesinde yer alan açık hüküm gereği, şikâyete tabi değildir. Yani bu durumda kolluk, siz şikâyetçi olmasanız da resen olaya el koymalı ve gerekli ön soruşturmayı derhal başlatmalıdır. Aksi durumda kolluk personeli açısından görevi ihmal suçuoluşacaktır.
- Hukuki yardım sürecinde şiddete maruz kalan çalışandan herhangi bir ücret talep ediliyor mu?
Hukukî yardım görevi Kanunla verildiğinden, bu görev de bir kamu görevidir. Dolayısıyla hukukî yardım kapsamında yapılan yol/ulaşım giderlerinin görevli personele ödenmesinde 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu’na göre hareket edilecektir. Ceza davalarında yargılama giderleri beraat hâlinde Devlet; mahkûmiyet hâlinde hükümlü tarafından karşılandığından, mağdur sıfatıyla davaya katılan bakımından herhangi bir yargılama gideri oluşmamaktadır. Dolayısıyla kendisine hukuki yardım yapılan personelden, bu yardım sebebiyle herhangi bir mahkeme masrafı talep edilmeyecektir.
- Beyaz koda başvuru yaptım ancak şikâyetçi değilim.
Beyaz kod kapsamında işlenen suçlar genel itibariyle takibi şikâyete bağlı olmayan, başka bir ifade ile siz şikâyetçi olmasanız dahi adli mercilerce kendiliğinden soruşturulan suçlardır. Bu tür suçtan haberdar olan yöneticinin, suçu adli mercilere intikal ettirmesi yasal bir zorunluluktur. Bu nedenle şikayetçi olmasanız dahi hadise adli mercilere intikal ettirilecektir. Ancak şikayetçi olmamanızdan dolayı tarafınıza hukuki yardım verilmeyecektir.
- Beyaz kod başvuru nedenim hakaret suçu nedeniyleydi. Ancak şikayetçi değilim.
Hakaret suçu kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenmesi halinde faile verilecek cezanın alt sınırı 1 yıldan az olamaz. Suçun soruşturulması ve kovuşturulması mağdurun şikayetine bağlıdır. Ancak kamu görevlisine karşı, görevi sebebiyle işlenen hakaret suçu dolayısıyla takibi yapılan adli vakada mağdur personel şikayetçi olmadığını beyan etse dahi soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar yürüyecektir.
- Beyaz kod başvuru nedenim tehdit suçu nedeniyleydi. Ancak şikayetçi değilim.
Tehdit suçu re’sen kovuşturulan bir suçtur. Ancak olayda suçun ‘‘Sair Tehdit’’ adı verilen hali mevcut ise; yani malvarlığı bakımından büyük bir zarara uğratılacağından veya sair bir kötülük edileceğinden söz edilerek tehdit suçu işlenmişse soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikayetine bağlı olarak yürüyecektir.
Yani tehdit suçunun takibi ve şikayet beyanı bağlamında mağdurun kamu görevlisi olup olmaması bir önem arz etmemekte, suçun niteliği önem taşımaktadır. Yukarıda da belirtildiği üzere ‘‘Sair Tehdit’’ nev’inde bir suçun varlığı halinde adli sürecin ilerlemesi, ancak mağdurun şikayetçi olduğunu beyan etmesi halinde mümkündür.
- Beyaz kod başvuru nedenim kasten yaralama suçu nedeniyleydi. Ancak şikayetçi değilim.
Kasten Yaralama Suçunun; kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında arttırılır. Kamu görevlilerine karşı işlenen kasten yaralama suçu re’sen soruşturulmakta ve kovuşturulmaktadır. Yani kamu görevlisine karşı görevi sebebiyle işlenen kasten yaralama suçu dolayısıyla takibi yapılan adli vakada mağdur personel şikayetçi olmadığını beyan etse dahi soruşturma ve kovuşturma sonuna kadaryürüyecektir.
- Beyaz koda başvurumu yaptım ancak adli süreç devam ederken şikâyetimden vazgeçtim.
2016/3 sayılı Genelge’nin 3.c Maddesi doğrultusunda bu durumda tarafınıza verilen hukuki yardım son bulacaktır. Ancak bu tür suçlar takibi kendiliğinden yapılan suçlar olduğundan dolayı yargılama devam edecektir.
- Duruşma davetiyesi geldi. Bu durumda ne yapmalıyım? Duruşmaya gitmesem olur mu?
Hukuki yardım talebiniz var ise duruşma davetiyesinden İl Koordinatörlüğünü haberdar etmelisiniz. Duruşmaya iştirakiniz yargılama sürecinin sağlıklı işlemesi açısından önemlidir. Mahkemece duruşmada hazır olmanız istenmektedir. Duruşmaya katılmadığınız takdirde, Mahkeme bir sonraki duruşmaya zorla getirilmenize karar verebilir.
- Sistem kapsamında tarafıma ‘‘Hukuki Yardım’’ sağlandı. Ancak aynı vaka sebebiyle aynı zamanda ‘‘Şüpheli’’ ya da ‘‘Sanık’’ durumunda yer alıyorum. (yaşanan olay sebebiyle mağdur personele de suç atfında bulunulmuş olunması halidir.) Bu durumda da hukuki yardım alabilecek miyim?
Bu durum ‘‘Sağlık Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik’’in 5. maddesinin 2. fıkrası ile düzenlenmiş, ve mağdur personele yalnızca mağduriyeti sebebiyle ve ‘‘Müşteki’’ sıfatı dolayısıyla ‘‘Hukuki Yardım’’ sağlanacağı hükme bağlanmıştır.
- Görevi/ kadrosu itibari ile beyaz kod sistemi hukuki yardım verilecekler kapsamında yer alan personelim. ‘‘Hizmet Sunumu’’ndan kaynaklanan bir husumet nedeniyle mesai saatleri dışında ve kurum dışında saldırıya uğradım. Hukuki Yardım alacak mıyım?
2016/3 sayılı Genelge’nin 2. Maddesi doğrultusunda, görevi/ kadrosu itibari ile beyaz kod sistemi hukuki yardım kapsamında yer alan personele gerçekleştirilen saldırı vakası, mesai saatleri içinde ya da dışında, kurum içinde ya da dışında gerçekleştirildiğine bakılmaksızın hukuki yardım kapsamı dahilinde değerlendirilecektir. Öncelikle yaşanan saldırı vakasının ‘‘Hizmet Sunumu’’ sebebiyle gerçekleşmesi gerekmektedir. Başka bir ifade ile saldırı vakası, mağdur personelin görevi gereği ifa ettiği eylemler sebebiyle ortaya çıkmış olmalıdır
- Görevi/ kadrosu itibari ile beyaz kod sistemi hukuki yardım verilecekler kapsamında yer alan personelim. Mesai saatleri içinde ve kurum içinde hizmet sunumundan kaynaklanmayan fakat kişisel ya da sair diğer sebepler nedeniyle saldırıya uğradım. Hukuki Yardım alacak mıyım?
2016/3 sayılı Genelge’nin 3. Maddesi doğrultusunda, Böyle bir durumda saldırı mesai saatleri içerisinde ya da kurum içerisinde gerçekleştirilse dahi başvuru, hukuki yardım kapsamı dahilinde değerlendirilmeyecektir. Eğer sağlık çalışanlarının kendi aralarında vuku bulan vakalar, saldırının hizmet verme-hizmet alma ilişkisinden kaynaklanıyorsa sistem dahilinde değerlendirilebilecektir.